Fake news

‘Nep nieuws/Fake news’ , er gaat geen week voorbij of de term haalt de krantenkoppen. Verzinsels, fabricages en photoshops overstelpen de sociale media. Met name rond verkiezingen, na terroristische aanslagen en in de vluchtelingencrisis lijkt de stroom desinformatie niet te stoppen. Nepnieuwsberichten zien er vaak bedrieglijk echt uit, compleet met foto’s of video’s. Ook journalisten stinken er met enige regelmaat in.

De maatschappelijke gevaren van deze nieuwe informatiestroom zijn reëel. Democratische processen worden beïnvloed, meningen gevormd en reputaties vernietigd. Maar hoe ga je als journalist, consument of bedrijf om met deze nieuwe vorm van informatieverstrekking?

Nepnieuws-buster Rudy Bouma van Nieuwsuur spijkert je in een dagdeel bij. Hij geeft voorbeelden, achtergronden en inzichten hoe je fake news kan herkennen. Verder laat hij je kennis maken met praktische online factcheck-tools. Ook bereid Rudy Bouwma je tijdens deze training voor op geavanceerd nepnieuws in de nabije toekomst.

Rudy Bouma maakte voor Nieuwsuur meerdere reportages over de nepnieuwsplaag. Zo sprak hij met schrijvers van verzonnen berichten en ontmaskerde hij nepnieuws-verspreidende politici. Tevens informeert hij het grote publiek via twitter met voorbeelden van nepnieuws

Cursus data

  • Op aanvraag
Rudy Bouwma
0,5 dag € 245 excl. btw